HVAC alapok (fűtés, szellőztetés és légkondicionálás)

HVAC rendszer áttekintése

A HVAC a következő elemekből áll : fűtés, hővisszanyeréses szellőztető rendszer, légkondicionáló, de a levegő nedvességtartalmának szabályozása is bele tartozik. A HVAC fontos az ipari épületekben, irodaépületek, iskolák, panziók, valamint házak és apartman, panel lakás esetén is, ahol a cél lakótér biztonságos és egészséges levegőjének és komfortjának bíztosítása, a friss levegő a hőmérséklet és páratartalom mellett.

A légkondicionálás tipusai lehetnek: mobil légkondicionáló, split klíma , légcsatornázott klíma vagy mennyezeti kazettás klíma.

HVAC igény

A HVAC célja a légtér szabályozása, kondicionálása, mint például a hőmérséklet, páratartalom, levegőminőség, friss levegő ellátás az oxigén és a szén-dioxid szintjének szabályozása, és végül a levegő keringtetése tisztítás szűrés céljából vagy az áramlás szabályozása. Ezen tényezők együttesen alkotják a HVAC rendszert. A HVAC rendszer egyik fő alkotó eleme a hővisszanyeréses szellőztető rendszer amely nyáron segíti a légkondicionálás, téle a fűtés hatékonyságát, nyáron sokkal hidegebb levegőt vezet be, mint a külső levegő hőmérséklete, ezáltal segítve a légkondicionáló egységet, amelynek csak a különbséget kell lehűtenie.

A modern HVAC 1902. július 17-én kezdődött a New York-i Buffalóban, a felmerült levegőminőségi problémára reagálva, és Willis Carrier rajzokat mutatott be a világ első modern légkondicionáló rendszer müködéséről.

HVAC folyamatok

Friss levegőminőség a légkondicionált helyiségben a paraméterek hatékony ellenőrzését fenntartó folyamatok a következők:

Fűtés: a hőmérséklet növelése azáltal, hogy hőt adunk egy helyhez.

Hűtés: a hőmérséklet csökkentése azáltal, hogy eltávolítja a hőt egy helyről.

Páratartalom: a levegő relatív páratartalmának növelése párásítás vagy páramentesítés során.

Páramentesítés: A páratartalom vagy a nedvesség részleges elvonása.

Szűrés: A por, a pollen, a füst és a levegőben lévő szennyező anyagok mint a szállópor eltávolítása.

Hővisszanyerő szellőztetés: a helyiségen kívüli friss levegő lehetővé tétele az elfogadható oxigénszint biztosítása érdekében, de a hővisszanyerés révén elősegíti a fűtést vagy hűtést.

Levegő keringtetés: Annak biztosítása, hogy a bejutott levegő jobb eloszlatása a lakásban, akár egyhelyiséges szellőztető rendszer esetén is a direkten nem szellőztetett helyiségbenr ( Sevi160r belső helyiség közötti levegőcseréhez).

HVAC rendszer alkató elemei

A HVAC rendszernek három fő alkotóeleme van. Ez a három rész a fűtési és hűtési rendszer, valamint a hővisszanyerő szellőztető rendszer. A legtöbb esetben a hőforrás egyfajta hőszivattyú vagy kazán. A hűtést bíztosító légkondicionáló rendszerek több tipusát különböztetjük meg.

A légkondicionáló rendszerek típusai

Különféle típusú légkondicionáló rendszerek ajánlottak a különböző igények helyiségek kieligétésére.

Az Ön által használt légkondicionáló rendszer megválasztása számos tényezőtől függ, beleértve a hűtött felület méretét, a zárt területen keletkező összes hőt stb. Az összes kapcsolódó paraméter figyelembe vételével a legmegfelelőbb rendszer kialakitható.

Mobil légkondicionáló

A hordozható egységek egyetlen mobil egységből állnak egyetlen helyiség hűtését biztositják. A légáramot egy kivezető csövön keresztül bocsátják ki. Ebben a légkondicionálóban az összes alkatrész, nevezetesen a kompresszor, kondenzátor, tágulási szelep vagy tekercs, párologtató és hűtőtekercs egy dobozban van ami a beltérben van. Kevésbé hatékonyak, számos hátrányuk van többek között a helyigénye, amelyek miatt alkalmazása kevésbé javasolt, akik légkondicionáló rendszert akarnak kiépíteni. Vannak azonban előnyeik is, például az, hogy gyorsan mozgathatók, és ez miatt nem igényelnek professzionális telepítést, illetve átvihetők szükség esetén másik helyiségbe is ahol ki van alakitva a megfelelő kivezető nyílás.

Split klíma

A légkondicionáló két részből áll: a kültéri egységből és a beltéri egységből. A helyiségen kívül felszerelt külső egység  tartalmazza a kompresszort. Egyetlen beltéri egységhez (monosplit esetén), vagy két vagy több beltéri egységhez (kettős vagy multisplit) csatlakoztatható. Ráadásul a jelenlegi beltéri egységek esztétikus megjelenésűek és nem foglalnak sok helyet. A légkondicionáló hűtésre, de fűtésre is használható.

Multi split klímák – több helyiségbe

multi split klíma nagy kapacitású egyetlen kültéri egységből áll nagy előnye, hogy több beltéri egység csatlakoztatható. A beltéri egységek külön szabályozhatóak, és különböző típusúak is lehetnek. Így meghatározhatja, hogy az egyes helyiségekben milyen legyen a hőmérséklet és a klíma berendezés formavilága. A split klíma előnye a csendes üzemmód, a korszerű, költséghatékony inverteres technológia, és a különböző légszűrők beszerelhetősége.

Légcsatornázható inverteres klíma, központi klíma

A központi légkondicionálót nagy épületek, nagyobb házak, apartmanházak, irodák, teljes szállodák, mozik, mozik, gyárak stb. hűtésére használják. Ha az egész épületet légkondicionálással kell ellátni, akkor az egyes egységek mindegyik szobába helyezése nagyon drága és karbantartás igényes. A központi légkondicionáló rendszer nagy kapacitású kültéri egységből áll, amely nagy hűtőteljesítményt képes előállítani. Nagy csarnokok, bevásárlóközpontok, hatalmas terek, galériák stb. hűtése.

A légcsatornázható inverteres légkondicionáló berendezések változatai:

  • alacsony nyomású légcsatornás klíma
  • közepes nyomású légcsatornás klíma
  • magas nyomású légcsatornás klíma
  • multi légcsatornás klíma
  • ipari légcsatornás klíma

 

Szellőztető rendszer

A szellőztetés problémáját többféle módon lehet megoldani. A szellőztető rendszereket természetes szellőző rendszerekre és mechanikus gépi szellőztetésre lehet osztani, és ezek tovább oszthatók hővisszanyerő szellőzőrendszerekre és hővisszanyerés nélküli szellőztető rendszerekre. Ugyanakkor a szellőzés központi vagy decentralizált tőbb egységes egyhelyiséges szellőztető rendszer is lehet. A következő rendszereket kínáljuk:

Passzív levegőellátás és aktív elszívás – hővisszanyerés nélkül
Decentralizált szellőztető rendszer hővisszanyeréssel
Központi szellőztető rendszer hővisszanyeréssel

Decentralizált szellőztető rendszer kerámia hővisszanyerővel

Könnyen felszerelhető a falra rezgés, koszmentes gyémánt furófejes fúrással, nem igényel bonyolult építési munkákat, és hatékonyan oldja meg a szellőzés problémáját. A frissen szűrt levegő folyamatos ellátása biztosítja a jó beltéri levegőminőséget. A szellőztető ventilátorok folyamatosan működnek a legalacsonyabb szinten, kivéve, ha növekszik a páratartalom vagy ha manuálisan növelik a teljesítményt.

Központi szellőztetés hővisszanyeréssel, hatékony hőcserélőkkel

A központosított szellőztető rendszer nagyon hatékony megoldás, elsősorban új lakóépületekhez. Lehetőséget bíztosit a legfejlettebb szellőztetési módokra és a legrugalmasabb telepítési módszerekre.

HVAC alapok (fűtés, szellőztetés és légkondicionálás) 2020-03-04T09:21:46+00:00 2020-03-04T09:21:48+00:00 altecovent