Szellőztetés

A szellőztetés az elhasznált levegő cseréje friss levegővel, illetve levegő minőség szabályozás mint szennyezőanyag-szint, páratartalom vagy hőmérséklet. Fontos szerepet játszik az egyén egészségében és kényelmében a beltéri környezet komfortjának kialakításában.

Pontosabban, a szellőzés két elsődleges célt szolgál:
1. Friss levegőt biztosítson a lakók számára.
2. A szennyező anyagok koncentrációjának csökkentése vagy eltávolítása.

A beltéri levegőben a következő szennyező anyagok fordulhatnak elő:

  • Az emberek, háziállatok és növények, valamint olyan tevékenységek, mint a főzés és a zuhanyozás által generált nedvesség.
  •  Szennyező anyagok és szagok, amelyeket belső források generálnak, beleértve az embereket, növényeket, főzést, háztartási tisztítószerek, valamint a belső dekorációk és bútorok gáztalanítása.
  • A külső levegő szennyező anyagai, ideértve a port, a részecskéket, az allergéneket és a penészt.
  • A kilélegzett és felhalmozódott szén dioxidot.

A rossz beltéri levegőminőség rossz hatással van az emberi egészségre, különösen a gyerekek, és az időseket érinti nagyobb mértékben. A hatások magukban foglalhatják a fokozott asztmát, fejfájást és fáradtságot. 
Lakossági beltéri levegőminőségi irányelvek, amelyek tanácsot adnak az ajánlott expozíciós határértékekre beltéri különféle területeken
szennyező anyagok, köztük a benzol, a szén-monoxid, a finom részecskék, a formaldehid, a penész, a naftalin, nitrogén-dioxid, ózon és toluol1  – amelyek mindegyik háztartásban megtalálható. Míg a szennyező forrás egy
alapvető első lépés a beltéri levegő minőség javításában, ugyanakkor a szennyező anyagok mennyiségének korlátozása és csökkentése, megfelelő szellőzés (szűréssel párosítva) a beltéri levegő minőség megteremtésének és fenntartásának kritikus eszközei.

Két helyes módszer létezik a helyiség szellőztetésére:

  • Természetes (passzív) szellőzés, ahol a légáramot a természetes nyomáskülönbségek a nyitott nyílásokon keresztül vezetik
    ablakok, ajtók, rácsok és egyéb tervezett szellőztetés.
  • Mechanikus hővisszanyerős szellőztetés, ahol a légáramot ventilátorok és a hozzájuk kapcsolódó légcsatornák, rácsok segítségével tervezik és szabályozzák
    a szellőzztető rendszer által.

A természetes szellőzés huzatot, kényelmi problémákat és magasabb fűtési és hűtési energiafogyasztást okozhat és ezáltal költséget generál. Ezenkívül a természetes szellőzés kiszámíthatatlan, és nem mindig áll rendelkezésre, amikor és ahol szükséges, és szűrés nélkül bekerülhetnek a szenyező anyagok szennyezett kültéri levegő esetén, viszont szellőztetni szükséges mert az elhasznált levegő a magas széndioxid szint által szintén egészségügyi kockázatot jelent.
A mechanikus hővisszanyerős szellőztetés hatékonyabb, kiszámíthatóbb és biztonságosabb szellőztetést kínál az ablakok általi szellőztetésnél. 

Hővisszanyerős és energiavisszanyerő szellőztetés

Az épületeket úgy tervezték, hogy az emberek számára kényelmes hőmérsékletet és relatív páratartalmat biztosítsanak. A fűtés az éves energiafogyasztás több mint 50% -át teheti ki. Mivel a tipikus szellőztető 
rendszerek a kültéri friss levegőt fujnak beés elhasznált beltéri levegőt szívnak ki, hőenergia nyerhető vissza a levegőcsere folyamán, ha beépítjük a hővisszanyerő egységet a két légáram között. Ez télen is működhet, amikor a meleg elszívott levegő előmelegíti a beszívott hideg levegőt, és nyár folyamán, amikor a hűvösebb, légkondicionált kiszívott levegő előhűti a kültéri meleg levegőt.

Hővisszanyerő szellőztető rendszerek

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek egyidejűleg vagy váltakozva azonos mennyiségű levegőt szállítanak és szívnak ki az épületbe vagy az épületből , miközben kicserélik hőenergiáját  a két légáram között (a levegő minimális keverésével a két áramlásban). Ez csökkenti a fűtési vagy hűtési energia igényt a szellőztetett levegő fűtéséhez vagy hűtéséhez kapcsolódó fogyasztást, miközben kiegyensúlyozott friss levegőt biztosít. A hővisszanyerés elősegíti a bejövő kültéri levegő hőmérsékletének elfogadhatóságát is a bent lakók számára.