Magas páratartalom, kondenz, penész, páralecsapódás problémák?

Magas paratartalom esetén páralecsapódás és penesz akkor fordul elő, ha a meleg levegő ütközik a hideg felületekkel, vagy ha túl sok pára van otthonában. Míg a kondenzáció ritkán jelent problémát nyáron, otthonunkban a levegőben a víz mennyisége (más néven páratartalom) a hidegebb hónapokban nagyobb. A ház kondenzvízének megtalálása sok háztulajdonos számára gyakori probléma, azonban a probléma megoldása és visszatérésének megakadályozása viszonylag egyszerű.

A páralecsapódás általános jelei

magas paratartalom peneszAmikor a levegőben lévő nedvesség érintkezésbe kerül egy hidegebb felülettel, mint például a fal vagy az ablak, a meleg levegő nem képes azonos mennyiségű nedvességet megtartani, és a víz a hidegebb felületre engedi, apró vízcseppek képződnek, amelyek általában kondenzációnak nevezik.

Kondenzáció az épületekben. A levegő általában nedvességet tartalmaz vízgőz formájában. A páralecsapódás befolyásolja az épületek teljesítményét, és a következő problémákat okozza: A penész növekedése, amely légzőszervi allergiákat okoz.

Páralecsapódás jelentkezhet olyan területeken is, ahol korlátozott a légáramlás, például a hálószobai bútorok mögött és a szekrények belsejében, amelyek füstös szagot idézhetnek elő, és penészedést okozhatnak a ruhákon, bútorokon és a falakon. Legyen szó időszakos otthonról, új ingatlanról vagy bungalóról, a kondenzációval kapcsolatos problémák mindannyiunkat érintik.

Hogyan néznek ki a kondenzációs problémák?

A kondenzációs problémákat általában viszonylag könnyű diagnosztizálni és felismerni. Ha ezeket a jeleket észleli, akkor „hüvelykujjszabályként” valószínűleg problémája van a páralecsapódással:

 • Vízcseppek az ablakokon vagy a falakon
 • Romboló ablakkeretek, különösen festett és nedves sarkok
 • Nedves falak okoznak hámozó háttérképet
 • Fekete / nedves szaga van az ingatlan körül
 • Fekete penész a falakon, függönyökön, szőnyegeken, fürdőszoba csempe és ablakpárkányokon
 • Vízcseppek a fa esetén, rothadáshoz vezethet

magas paratartalom nedvesedes ablakSok ember télen amikor reggel felébred, és miután elhúzza a függönyöket, látja a párát az ablakokon. Ez általában állot párás levegő esetén fordulhat elő nagyobb gyakorisággal amit orvosolni kell. 

A nedves levegő elkerülésének legjobb módja a hatékony szellőzés, ezt hővisszanyerős szellőztető ventilátorral lehet elérni, feltéve, hogy a szellőztető ventilátor elég nagy teljesítményű. Ellenkező esetben a levegő felesleges nedvessége meghaladja a harmatpontot, páralecsapódást és nedves felületeket okozva. Ha nedves falak és vizes ablakok jelentkeznek hosszabb ideig, akkor más jelek is megjelennek, például nedves foltok a falakon, hámlás és végül a fekete penész megjelenése.

A mindennapi élet pára képződéssel jár

A kondenzáció elkerülése nehéz, a mindennapi élet, például ruhaszárítás, szárítógép használata, zuhanyozás, fürdés és még a légzés hozzájárul a kondenzáció kialakulásához. Ezeknek a mindennapi tényezőknek azonban nincs lehetősége elkerülni, ezért otthonunkat fel kell szerelni a kezelésükhöz.

A konyhában és a fürdőszobában a legnagyobb páraképződés van, a főzés, az edények mosása és a ruhák mosása felesleges nedvességet hoz létre, amelyet megfelelő szellőzés nélkül nehezen lehet eltávolítani. Megfelelő szellőzés nélkül azonban ez a felesleges nedvesség felhalmozódik, és nedves problémákat okoz.

Ahogy a tulajdonságok egyre energiatudatosabbak és légmentesek, az energiamegtakarítás módszereit kerestük otthonunkban szigetelés, huzatvédelem, dupla üvegezés és a kémények elzárása révén – mindez növelte a beltéri levegő páratartalmát:

 • Nedvesedő ablakok
 • Nedves foltok a falakon, különösen a bútorok mögött és a sarkokban
 • Fekete pontok az ablakkereteken
 • A penésznövekedés, általában fekete penész kezd megjelenni
 • A puha bútorok és szövetek hajlamosak a penészesedésre és a penészesedésre

Természetesen azt akarjuk, hogy otthonunk a lehető legmelegebb és biztonságosabb legyen, ám sajnos ennek eredményeként a szellőzést gyakran figyelmen kívül hagyják, különös tekintettel a szigetelésre. Csak akkor, ha a hőszigetelés és a szellőzés helyben van, az épület meleg, mégis lélegző.

A magas paratartalom, penesz, páralecsapódás következményei

Az épület szerkezetén belüli kondenzáció kialakulásának és az azt követő magas páratartalmú környezetnek a következő következményei lehetnek:

penesz magas paratartalom-parakicsapodas falakonEgészségügyi kockázatok: A falbélések és a külső burkolatok mögött a láthatatlan penésznövekedés egészségügyi kockázatot jelenthet az utasok, különösen a fiatalok és az idős emberek számára. A felismerés és a helyesbítés nehéz lehet, és költséges lehet e probléma ismeretlen jellege miatt.
Esztétikai problémák: A gipszkarton burkolatok elhajlása vagy elszíneződése a burkolatok mögött rekedt nedvesség miatt csúnya foltokat, duzzanatot és vízcseppet okozhat a belső falakon – ez a nedvesség bejutásának vagy beragadásának nyilvánvaló jele.
Szerkezeti lebomlás: A szerkezet belsejében lévő nedvesség a külső falak, a fémszerkezetek, a fa rothadásának hosszú távú korrózióját okozhatja, a szögek meglazulása, amikor a fa megduzzad, valamint a burkolat rothadása vagy duzzadása, ami költséges helyreállítási munkákat eredményezhet.
Energiahatékonyság: Az épületek energiahatékonyságának csökkenése a szigetelés nedvességtelítettségének következménye lehet, ami a hőteljesítmény csökkenését okozhatja.

A magas paratartalom penesz az ingatlan tulajdonos vagy a bérlők számára is jelentős kérdés, ez gyakran folyamatos javítási ciklust jelent. Ezenkívül a rossz szellőzés befolyásolhatja az asztmás és más légzőszervi betegségeket is. Egy hatékony szellőztető megoldás telepítésével javítja a levegő minőségét, és így csökkenti az asztma kiváltó okait.

Az érintett területeken élők egészségének javítása mellett hatalmas haszon jár a páralecsapódási problémák sikeres megoldásáért vagy a visszatérő problémák megelőzéséért – nemcsak a karbantartási költségekben, hanem a háztartási karbantartó személyzet felszabadításában is, akik évente visszatérnek a ugyanaz a lakás ugyanazon ismétlődő problémák kezelésére.

Páratartalom stabilizálása szellőztetéssel

A kondenzáció legjobb megoldása a kondenzáció megakadályozása, a legjobb megelőzés pedig a megfelelő szellőzés hővisszanyerő szellőztetés által, annak érdekében, hogy otthonának megfelelő levegőárammal és jó hőmérsékleten tartsa a kondenzációt. Amikor egy helyiség elért egy bizonyos hőmérsékletet, a nedvesség összegyűlik, és így a levegőben nedvesség alakul ki. Ha ezt a felesleges nedvességet nem szellőzteti ki, akkor páralecsapódást okozhat.

Az ingatlan természetes szellőztetése érdekében kinyithatja az ablakokat, ez azonban nem reális lehetőség, mivel biztonsági okokból vagy akár egész évben sem szeretné az ablakokat nyitva tartani az időjárási viszonyok miatt, nem tuolsó sorban hőenergia veszteséggel jár.

Segítheti a páralecsapódás elkerülését, ha például ablakokat és ablakpárkányokat töröl, lemosja az edényeket és serpenyőket főzés közben, és nem tölti túl a szekrényeket és a szekrényeket, mivel ez korlátozza a levegő mozgását. Végül azonban, ha rosszul szellőzteti otthonát, kondenzvíz keletkezik.

Az ingatlan magas paratartalom penesz szabályozásának a szokásos első megoldása egy páramentesítő vásárlása. A páramentesítők könnyű válasznak tűnhetnek, könnyű megvásárolni őket, viszonylag olcsók és egyszerűen felszerelhetők az ingatlanba, de vannak korlátozások.

A páramentesítők meleg levegőt fújnak ki az egység hátuljáról, ami a nyár folyamán felesleges, plusz hőt eredményezhet. A szellőztetésre ugyanakkor több szezonban is szükség lenne: télen a nedvesség ellen, de nyáron a pollen csökkentésére, mivel a szellőztető ventilátorok a friss levegőt szűrők felhasználásával megszűrik. Azt is tapasztalja, hogy energiaköltségei párátlanítóval növekednek, mivel ezek sok energiát igényelnek.

Ezenkívül folyamatosan ki kell ürítenie a vödröt, és ezeket rendszeresen tisztítani kell, különben a fekete penész növekedni kezdhet a gépen, ami számos egészségügyi problémát idézhet elő, beleértve az allergiás reakciókat, tüdőproblémákat és irritációt. Végül, ha otthonának elég szerencséje van annak, hogy hihetetlenül jól szellőztessen, akkor elegendő lenne a párátlanító, de ez nem fog megoldani komoly páralecsapódási problémákat.

Oldja meg örökre a magas paratartalom penesz problémát szellőztetővel

A cégünk által forgalmazott és telepített szellőztető rendszerek rendelkezésre állnak minden tipusu házhoz, legyen az a legkisebb lakás, bungaló, ház vagy egy nagyobb építési projekt. Az energiahatékony és innovatív szellőztető rendszerek széles választékával biztos lehet benne, hogy a beltéri levegő minősége drasztikusan javul, miközben pozitív hatással van egészségére és otthonara. A központi vagy egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető rendszereink minimalizálják a kondenzációt.

Ha örökre meg akarja oldani a friss levegőt és elkerülni a magas páratartalom problémát egy hatékony szellőztető rendszer , akkor  fektessen be egy valódi megoldásba. Tekintse meg weblapunkon a kifinomult teljes otthoni hővisszanyerős szellőztető rendszereinket, amely kicserélik a stagnáló és elavult levegőt friss, egészséges környezetre.

Friss, szűrt és tiszta levegő beszívásával az szellőztető rendszereink hígítják, kiszorítják a nedvességgel megterhelt levegőt a páratartalom szabályozása érdekében, így jelentősen csökken a páralecsapódás, a penész és más beltéri szennyeződés.