A szellőzéssel, szellőztetéssel kapcsolatos információk a helyiség levegőjének cseréje, frissitése, hogy magas színvonalú beltéri levegőt biztosítsanak. A szellőzést a kellemetlen szagok, a füst, a hő és a túlzott páratartalom eltávolítására használják. Külső levegő bevezetése, hogy a levegő keringjen az épületen belül, és megakadályozzuk a beltéri levegő stagnálását.
Itt mindent megtudhat a szellőzésről és a centralizált vagy decentralizált szellőztető rendszerek előnyeiről:
Információk szellőztetésről
Miért szükséges a szellőztető rendszer?
Energiatakarékos szellőztetés , hővisszanyerős szellőztető rendszerek
HVAC alapok (fűtés, szellőztetés és légkondicionálás)
Hogyan működik a kerámiabetétes, egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető
Mennyibe kerül egy hővisszanyerős szellőztető rendszer?
Decentralizált egyhelyiséges hőcserélős szellőztető rendszer tisztítása és karbantartása
Magas páratartalom, kondenz, penész, páralecsapódás problémák?
Illékony szerves vegyületek
Hővisszanyerős központi szellőztető (HRV) vagy entalpia hőcserélő szellőztető (ERV)?
Szellőzési, igény meghatározása, optimalizálása:
A kötelező frisslevegő igény:
- 20 m3/h fő dohányzás nélkül
- 30 m3/h fő dohányzás esetén.
Értékek a munkavégzés jellege alapján:
- szellemi munka: 30 m3/h fő
- könnyű fizikai munka: 30 m3/h fő
- közepesen nehéz fizikai munka: 40 m3/h fő
- nehéz fizikai munka: 50 m3/h fő.
A “mechanikus” vagy gépi szellőztetés módszerét használják a beltéri levegő minőség javítása érdekében, a helyiség levegőjének cseréje érdekében. A levegőben lévő felesleges nedvességet, szagot és fizikai szennyező anyagok lecsökkentése szellőztetéssel.
A szellőzés csökkenti a fűtés vagy hűtés energiaigényét, mivel hővisszanyeréssel történő szellőzés felhasználható az energiafogyasztás csökkentésére. Ez magában foglalja a hőcserét a bemenő és a kilépő levegő között. Az energiavisszanyeréssel történő szellőzés emellett páratartalom-cserét is magában foglal.
Információk a konyha vagy a fürdőszoba szellőzéséről
A konyha- és fürdõventilátorok általában mechanikus elszívást igényelnek a szagok és néha a páratartalom ellen. A konyháknak például vannak további problémái, amelyekkel foglalkozni kell pl. füst és zsír.