A szellőztetésről

helyiség levegőjének cseréje

A szellőzéssel, szellőztetéssel kapcsolatos információk a helyiség levegőjének cseréje, frissitése, hogy magas színvonalú beltéri levegőt biztosítsanak. A szellőzést a kellemetlen szagok, a füst, a hő és a túlzott páratartalom eltávolítására használják. Külső levegő bevezetése, hogy a levegő keringjen az épületen belül, és megakadályozzuk a beltéri levegő stagnálását.

Itt mindent megtudhat a szellőzésről és a centralizált vagy decentralizált szellőztető rendszerek előnyeiről:

Szellőzési, igény meghatározása, optimalizálása:

A kötelező frisslevegő igény:

  • 20 m3/h fő dohányzás nélkül
  • 30 m3/h fő dohányzás esetén.

Értékek a munkavégzés jellege alapján:

  • szellemi munka: 30 m3/h fő
  • könnyű fizikai munka: 30 m3/h fő
  • közepesen nehéz fizikai munka: 40 m3/h fő
  • nehéz fizikai munka: 50 m3/h fő.

A “mechanikus” vagy gépi szellőztetés módszerét használják a beltéri levegő minőség javítása érdekében, a helyiség levegőjének cseréje érdekében. A levegőben lévő felesleges nedvességet, szagot és fizikai szennyező anyagok lecsökkentése szellőztetéssel.

A szellőzés csökkenti a fűtés vagy hűtés energiaigényét, mivel hővisszanyeréssel történő szellőzés felhasználható az energiafogyasztás csökkentésére. Ez magában foglalja a hőcserét a bemenő és a kilépő levegő között. Az energiavisszanyeréssel történő szellőzés emellett páratartalom-cserét is magában foglal.

Információk a konyha vagy a fürdőszoba szellőzéséről
A konyha- és fürdõventilátorok általában mechanikus elszívást igényelnek a szagok és néha a páratartalom ellen. A konyháknak például vannak további problémái, amelyekkel foglalkozni kell pl. füst és zsír.