Energiatakarékos szellőztetés , hővisszanyerős szellőztető rendszerek

Energiatakarékos szellőztetés , hővisszanyerős szellőztető rendszerek

A lakások szellőztetése néhány évtizeddel ezelőtt a nyílászárók tömítetlenségein, az ajtó és ablak réseken, valamint a szellőző kürtőn keresztül volt természetes módon biztosítva. Az energiaárak növekedésekor az épületek hőveszteségének csökkentése céljából jól záródó, tömítő csíkkal felszerelt külső ablakokat és ajtókat fejlesztettek ki. A régi nyílászárók mellett a lakások légterének levegője óránként 2-4-szer kicserélődött. A ma alkalmazott nyílászárók mellett a légcsereszám általában nem haladja meg a 0,1 légcserét óránként. Ez egy 120-300 m3 légterű lakásban mindössze 12-30 m3 /h levegőforgalmat jelent, ami nem elegendő a bent tartózkodó személyek frisslevegő ellátásához (15-20 m3/h fő), illetve a lakás szellőztetéséhez.

Szén dioxid, vegyi anyagok feldusúlása a nem elegendő szellőzés miatt

Egy hermetikusan elzárt helyiségben jóval hamarabb dúsul fel a CO2 -, illetve nő a páratartalom, de még érdemes idesorolni az építőanyagokból, bútorokból kipárolgó vegyületeket, (radon) melyek hosszú távon akár egészségkárosodáshoz is vezethetnek. A szellőztetés problémája különösen a nyitott égésterű gázkészülékek légellátása a nyílászárók cseréje és utólagos hőszigetelés után merül fel a leggyakrabban.

Magas páratartalom

Életünk folyamán rengeteg vízgőzt fejlesztünk. Testünk párolgása és a légzés is önmagában személyenként 1-2 liter vízgőzt jelent naponta, de egyéb tevékenységeinkkel együtt, mosás, szárítás felmosás, tisztálkodás, főzés stb. naponta és személyenként 4-5 liter vízgőzfejlesztéssel számolhatunk. Ha ez zárt térben maradna, már önmagában is egészségtelen lenne, de ráadásul az épületek kisebb hőhídjain fűtési idényben heteken belül megjelenik a penész, amely komoly épületkárt okoz. Penészes épületben a spórák feldúsulása miatt további komoly egészségkárosító hatásra kell számítani. Épületeinkben tehát állandó szellőztetésre van szükség! Rendszeres takarítással, porszívózással biztosítható, hogy a poratkák ne szaporodjanak el túlzottan, jelenlétük azonban elkerülhetetlen. Az atkák ürüléke nagyon finom, lebegő, porszerű anyag, amely sokaknak allergiát okoz. Csak légcsere által csökkenthető a koncentráció és az allergia veszélye. A szellőztetés kialakítása mérnöki feladat, mert a terek várható terhelését minden esetben számítással érdemes meghatározni.

Hővisszanyerős Szellőztető rendszerek

A levegőkezelés mértéke a helyiség jellege szerint változik. Más légkezelésre van szükség egy
irodában, mint egy gépm
űhelyben, vendéglőben és számítógépteremben, áruházban és kórházi
m
űtőben, vagy személyautóban és darufülkében, de megint más kell az utasszállító
repül
őgépben.

Szellőzési, igény meghatározása, optimalizálása:

A kötelező frisslevegő igény:

  • 20 m3/h fő dohányzás nélkül
  • 30 m3/h fő dohányzás esetén.

Értékek a munkavégzés jellege alapján:

  • szellemi munka: 30 m3/h fő
  • könnyű fizikai munka: 30 m3/h fő
  • közepesen nehéz fizikai munka: 40 m3/h fő
  • nehéz fizikai munka: 50 m3/h fő.

A hővisszanyerés feladata:

  • Csökkenti a hőenergiaszükségletet és ezáltal csökkenti az üzemeltetési költséget,
  • Csökkenti a hűtőenergiafelhasználást és ezáltal csökkent az üzemeltetési költség,
  • Csökkenti az energia átalakításból származó káros anyag emissziót

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük