Hővisszanyerős szellőztető az egyik legfontosabb a passzív ház számára

Hővisszanyerős szellőztető az egyik legfontosabb a passzív ház számára

Az épület vastag szigetelésével és légtömörségével együtt a hővisszanyerős szellőztető rendszer (HRV, ERV) minden passzív ház egyik legfontosabb része.

A hővisszanyerős hatékony szellőztetés elengedhetetlen, jó beltéri levegőminőséget és energiamegtakarítást tesz lehetővé. Egy passzív ház esetében a távozó levegő hője felmelegíti a bejövő kültéri levegő hőmérsékletét hőcserélő segítségével ezáltal energia megtakaritást érve el.

passzív ház hovisszanyeros szellozteto rendszerA hatékony mechanikus hővisszanyerő szellőzés, elengedhetetlen minden olyan épületben, ahol légmentesen záródó passzívház-rendszert alkalmaznak, mivel a friss levegő megfelelő csak szellőztetéssel biztosítható. Míg az ablak kinyitása bizonyos szintű szellőzést biztosít, az épület rengeteg hő energiát veszít. A hővisszanyerő szellőztetés egy energia-visszanyerő és hőcserélő, mechanikus szellőzőrendszer, amely friss levegőt biztosít az egész passzívházban. Ez a szellőztetési módszer drámai módon javítja a klímaberendezés hatékonyságát és a levegő minőségét, miközben jelentős mennyiségű energiát takarít meg a fűtési és hűtési igények csökkentésével.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer diszkréten biztosítja az állandó friss, hűtött vagy fűtött levegőellátást, kiváló levegőminőséget biztosítva kellemetlen huzat nélkül. A passzív ház elhasznált levegőjéből származó hő legalább 75-90% -át a hőcserélő mechanizmusának segítségével „kicserélik” a friss beáramló levegő melegítésére.

Hővisszanyerő szellőztetési folyamat

 1. Meleg, elavult levegőt szívnak ki a konyhából és a fürdőszobákból, a szellőztető hőcserélő egység felé.
 2. Friss, hideg külső levegő kívülről szívódik be a hővisszanyerős egységbe. 
 3. A meleg, elavult levegőből származó hőt kivonja és felhasználja a friss bejövő levegő melegítésére. Fontos, hogy ezt a hőcserét úgy éri el, hogy az elavult és a friss levegő áramlásai nem keresztezik és nem keveredik egymással. Az immár meleg friss levegő a hálószobákba és a nappaliba irányul.
 4. Az elavult, hideg levegő kikerül az épületből. 

Ez a rendkívül hatékony hőcserélős egység lehetővé teszi a kimerült, elavult levegő hőjének kivonását, tisztítását és újrafelhasználását a bejövő friss levegő melegítésére.

Szellőző rendszer választása a passzívházhoz

Wafe kozponti hovisszanyeros szellozteto passziv haz tanusitvanyA legmagasabb minőségi osztálynak megfelelő Aerauliqa , Wafe ( Passivhaz komponens tanúsítvány ), Komfovent gyártóktól származó központi hőcserélőkkel állunk rendelkezésre. A központi szellőztetés az  egész házban egyenletes hőmérsékletet biztosít, a napsütötte nagy déli fekvésű ablakokon keresztül felmelegitett levegőt a  elviszi, és elosztja a kevésbé napsütötte helyiségekbe.

A telepítést azonban kezdettől fogva helyesen kell megtervezni. Maga az egység kevés helyet foglal el. Ezek azonban felszerelhetők technikai helységben a falra vagy a mennyezetben, álmennyezetben.

2 thoughts on “Hővisszanyerős szellőztető az egyik legfontosabb a passzív ház számára

 1. Érdeklődnék erről a hőszivattyús rendszerol
  nyáron ez h működik pl kint van 30 fok akkor ugyan ezt a meleg fulja be a lakasba?

  1. Nem pontosan értem a kérdést. A szellőztető rendszer úgy mükődik hogy nyáron ha kint 30 fok van, és bent mondjuk 23, akkor a szellőztető rendszer a szellőztetés során körülbelül 24fokos levegőt fog befújni. De forgalmazunk olyan hőszívattyus szellőztető rendszert is, ami 36fokos külső hőmérséklet esetén 18fokos levegőt fúj be.
   https://hovisszanyero-szelloztetes.hu/hovisszanyero-szellozteto-termekek/kozponti-hovisszanyeros-szellozteto-rendszerek/komfovent-hoszivattyu-kozponti-szellozteto/hoszivattyus-kozponti-hovisszanyeros-szellozteto-komfovent-rhp-600/
   Bármilyen kérdése van a Kapcsolat oldalon megtalálható elérhetőségeken kapcsolatba léphet velünk és megválaszoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük