Decentralizált egyhelyiséges hőcserélős szellőztető rendszer tisztítása és karbantartása

Decentralizált egyhelyiséges hőcserélős szellőztető rendszer tisztítása és karbantartása

A decentralizált egyhelyiséges hőcserélős szellőztető rendszer folyamatosan és igazolhatóan javíthatja az életminőséget és a komfortot a kényelem, a higiénia és az energiaköltségek valamint a megfelelő friss levegő szempontjából. Éppen ezért nagyon fontos az egyhelyiséges hőcserélős szellőztető rendszer tisztítása és karbantartása rendszeresen a rendszer teljes működésének biztosítása érdekében. Tudja meg, miért fontos a szellőztető rendszer tisztítása, és hogyan lehet azt pár perc alatt elvégezni.

A meglévő épületek energetikai felújítását a lakásiparban folyamatosan előmozdítja a folyamatosan növekvő energiaköltségek. A régi lakások átfogóan modernizálódnak, és új komfortot, kényelmet kínál a a benne lakóknak: energiatakarékos ablakokkal és ajtókkal, valamint homlokzatszigeteléssel vagy egy új fűtési rendszerrel, amely kényelmes fűtést és melegvízellátást biztosít. A felújítás azonban azt jelenti, hogy még az idősebb apartmanok is annyira légtömörekké válnak, hogy nagyon lecsökken a levegő cseréje és nem jut be elég friss levegő elegendő friss levegő. Ennek eredményeként megjelenhet a magasabbpáratartalom a helyiségekben, ami penészedéshez vezethet, illetve magasabb szén dioxid szint koncentrálodik a beltérben, felhalmozodik az illékony szerves anyagok, toxinok. A megfelelő megoldás  decentralizált lakótér-szellőzés hővisszanyeréssel.

A piszkos, decentralizált szellőztető rendszer következményei

Ha a szellőztető rendszert nem tisztítják rendszeresen, akkor oda vezethet, hogy nem működik tökéletesen. Ez különféle problémákat okozhat, a piszkos szűrők, ventilátorok vagy a rendszer más alkatrészei csökkentik a cserélt légmennyiséget, más néven a levegőáramot. A decentralizált szellőztető rendszer alacsonyabb légáteresztése számos következményhez vezethet, amelyek megerősítik egymást.

Egészségügyi problémák a piszkos szellőztető egységek miatt

Az alacsony légmennyiség első következménye a használt levegő mennyiség eltávolításának a csökkenése, ami növeli a szoba levegőjének CO2-tartalmát. A CO2 koncentráción túl a nem megfelelő levegőcsere növeli a levegő páratartalmát is. A belső tér szárítása a szellőztető rendszer egyik legfontosabb feladata.

A szennyező anyagokat a CO2 és a páratartalom mellett nem lehet optimálisan eltávolítani, mert egy piszkos szellőzőrendszerben nincs légcsere. A tartósan szennyezett levegő szintén veszélyezteti az egészséget, és fejfájást, kellemetlenséget és köhögést okozhat. A rendszeresen tisztított szellőzőrendszer megakadályozza a helyiség levegőjének szennyezőanyagokkal történő dúsítását, és folyamatosan biztosítja a tiszta levegőt.

A egyhelyiséges hőcserélős szellőztető ventilátor tisztításának lépései

Alapvetően a ventilátorok karbantartása mindenekelőtt átfogó tisztítás, tisztításhoz csavarhúzóra, puha sörtéjű kefére és puha törlőkendőre, porszívóra van szüksége. A tisztítás megkezdése előtt kapcsolja ki vagy húzza ki a ventilátort az áramellátásból, mert a biztonsága a legfontosabb.

Használja a képekkel, ábrákkal ellátott használati útmutatást.

 1. Távolítsa el a belső panel burkolatát és nedves ruhával törölje le. A tisztításhoz tiszta vízzel kendő szükséges. Kerülni kell a homok vagy savas tisztítószerek használatát, mivel ezek megkarcolhatják az érzékeny és jó minőségű felületet.
 2. A szellőzőrendszer szűrőjének tisztításához távolítsa el az előlapról. Különbséget kell tenni a por- (G3, G4 szűrő), a finom-, a pollen– és az aktívszén-szűrők között. A porszűrőt többször ki lehet mosni. A finomszűrők, a pollenszűrők és az aktívszén-szűrők egyszer használatos szűrők, és a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíthetők, és új szűrőkkel cserélhetők.
  Ajánlás : A finom- és pollenszűrő havi cseréje, A porszűrő negyedéves tisztítása.
 3. A kerámia hőcserélő tisztítása: A hőtároló tisztításához azt ki kell venni a falba helyezett csőből. Ehhez távolítsa el a ventilátort. Mielőtt eltávolítanák a csatlakozót a ventilátorból, egyes szellőztetőknél érdemes előre jelezni az igazítást egy tollal, hogy később elkerüljük a helytelen beillesztést. A hőtároló meleg folyó víz alatt, porszívózással vagy sűrített levegővel tisztítható. A hőtároló nem mosható mosogatógépben. A ventilátort csak szárazon kell tisztítani, ezt a legjobb ecsettel. Amennyiben két szűrővel van ellátva a szellőztető úgy a második szűrő lehet a külső szellőző rácsban vagy a hőtároló külső oldalán, annak tisztítása / cseréje is szükséges.
  Ajánlás : A hőtároló féléves tisztítása. A ventilátor, valamint a ventilátor védőrácsának féléves tisztítása.
 4.  

  Külső szellőző rács megtisztítása
  A külső szellőző rácsnál különbséget kell tenni az egységtől függően időjárási védő burkolat, egyszerúbb szellőző rács. Amennyiben tartalmaz szűrőt is a külső rács úgy annak cseréje is ajánlott lehet a belső szűrőkre vonatkozó ajánlás szerint. A rács vagy külső burkolat tisztítása a belső panelhoz hasonloan történhet, melegvizes mosással, ecset, porszívó használatával.

 5. Szerelje össze a szellőztető egység alkatrészeit fordított sorrendben mint ahogy szétszerelésre került az útmutató alapján.
  Ha a kerámia hőcserélő nedves tisztítás után teljesen száraz, először könnyen beilleszthető a falban található csőbe (vagy pl. SEVi-nél vissza épithető előszőr a ventilátor egységbe). Ha van egy védőrács a ventilátoron, akkor annak befelé kell néznie a belső tér felé. A ventilátor újbóli üzembe helyezéséhez a dugaszt újra csatlakoztatni kell. Itt a helyes pozícionálás jelölése segíti az összeszerelést. Ha a csatlakozó mindkét részén a jelölések megegyeznek, a ventilátort megfelelően csatlakoztatta.
  Annak biztosítása érdekében, hogy a szellőztető egységeket ismét könnyű tisztítani, ügyeljen arra, hogy az egyes alkatrészek fogantyúi a beszerelés során a belső tér felé mutatnak. Ennek eredményeként a szétszerelés után könnyen hozzáférhetők.

A decentralizált egyhelyiséges hőcserélős szellőztető rendszer tisztításának költségei

A központi szellőztető rendszerekkel ellentétben a decentralizált szellőztető rendszerek bármikor, szakember vagy gép nélkül tisztíthatók. A felhasználónak csak a finom, pollen és aktív szén szűrők beszerzési költségeit kell viselnie.

Nincs szükség speciális tisztítószerekre. A tisztításhoz ruha, kefe és meleg víz elegendő. A szellőztető egység minden alkatrésze könnyen hozzáférhető, ezért a felhasználó számára könnyen tisztítható.

Ezenkívül egy decentralizált szellőzőrendszerhez nincs szükség a falba, mennyezetben elvezetett nehezen hozzáférhető csövekre, amelyeket ezért nehéz megtisztítani. A decentralizált szellőztető rendszer tisztítása nemcsak olcsó, hanem mindenki számára is könnyen elvégezhető.

Következtetés – tisztítás és karbantartás

A decentralizált szellőztető rendszer teljes funkcionalitással javíthatja a lakásban élők jólétét azáltal, hogy mindig kellemes friss levegőt, valamint alacsony szennyezőanyag- és pollenkoncentrációt biztosít. A szellőztető egységek rendszeres tisztítására és karbantartására azonban szükség van. A decentralizált szellőztető rendszernek jelentős előnye van a központi szellőztetési rendszerekkel szemben a kezelési és tisztítási költségek szempontjából. Néhány egyszerű lépésben tisztítható és szervizelhető, funkcionalitása megőrizhető.

Mit tehet az Ön számára az Altecovent?

Itt, az Altecovent-nél törekszünk a kiválóságra minden elvégzett munkánkban, és rengeteg tapasztalattal és tudásunkal azért vagyunk itt, hogy segítsünk javítani a beltéri levegő minőségét és hatékonyabbá tenni otthonát. Széles termékskálával és az összes szükséges technikai támogatással mindig gondoskodunk arról, hogy a legmegfelelőbb megoldást kapja az otthona vagy épülete számára.

Az Altecovent szellőztetésre szakosodott társaság tevékenysége az otthoni szellőztető rendszerek forgalmazása tervezése és szükség esetén telepítése. Bármekkora is legyen az igénye, költségvetése vagy beállítása, cégünk biztosítja a szükséges megoldást. A központi hővisszanyerő szellőztetéstől, az otthoni elszívó ventilátorokon a helyiségenkénti decentralizált szellőztetőkig széles választékával állunk rendelkezésükre. Szellőzőrendszereink segítenek abban, hogy ingatlanát a lehető leginkább környezetkímélővé tegye, igény szerinti energia visszanyerő szellőztetés és hővisszanyerő (HRV) (ERV) szellőztetés segítségével. 

Cégünk segíthet Önnek, kiváló minőségű csendes szellőztető rendszerek bíztositásával, a lehető legjobb áron.

Szellőztető rendszer széles választéka a legnagyobb gyártóktól

Neves gyártók szellőztető rendszereit tudjuk biztosítani a, mint például:

Az szellőztető egységek mellett a csővezeték-megoldások széles választékát és az összes szükséges kiegészítőt, beleértve a vezérlőket, a szűrőket és az összes anyagot, szellőzőszelepeket és szerelvényeket is megrendelhető cégünktől.

Kapcsolat

Értékesítési és műszaki csapatunk bármilyen kérdésre válaszolni tud hétfőtől péntekig 8–18 óráig. Vegye fel velünkkapcsolatot, hogy további információt kapjon a hővisszanyerő szellőztető rendszerekről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük