Hővisszanyerős központi szellőztető (HRV) vagy entalpia hőcserélő szellőztető (ERV): Melyikre van szüksége az ön otthonában?

Hővisszanyerős központi szellőztető (HRV) vagy entalpia hőcserélő szellőztető (ERV): Melyikre van szüksége az ön otthonában?

A lakóházakban a leghatékonyabb szellőztetési lehetőségek a HRV-k (hővisszanyerős központi szellőztető) és az ERV-k(entalpia hőcserélő szellőztető rendszer) . Annak érdekében, hogy otthonának megfelelőt választhasson, fontos megérteni a két termék közötti különbségeket.

Ha éppen házat épít vagy felújit, és egész évben friss, egészséges levegővel szeretné ellátni, akkor fontos döntést kell hoznia, hogy milyen szellőzőrendszert szeretne hozzáadni a HVAC (fűtés, szellőztetés, légkondicionáló) rendszerhez.


Mi a különbség a HRV és az ERV (entalpia hőcserélő) között?

entalpia hocserelo kozponti hovisszanyeros szellozteto diagramMind a HRV (normál hőcserélős rekuperátorok ), mind az ERV (entalpiás ,mint például a Komfovent illetve a Wafe  által gyártott modellek ) ugyanazt az alapvető funkciót látja el otthonában, lényegében eltávolítva az elavult beltéri levegőt és helyettesítve azt friss kültéri levegővel. Mindkét termék elszívó- és befúvó ventilátorokat tartalmaz, valamint egy tányér típusú energiaátadó cellát / magot, amelyen a kipufogó- és a beszívó levegő áramlása is áthalad. A kimenő levegőáram a bejövő levegő áramlását egy „energiaátvitelnek” nevezett folyamatban méri.

A HRV-kben (normál hővisszanyerős szellőztető) az elhasznált levegő hője felmelegíti a bejövő kültéri levegő hőmérsékletét, amely levegő a hideg időszakban,  fűtési szezonban befújásra kerül az otthonába. Ez a folyamat csökkenti az otthoni fűtési rendszer által felhasznált energiát, azáltak hogy a külső beáramló friss levegőt a beltéri hőmérséklet közelébe melegíti. A HRV cellák nem áteresztő anyagokból, például alumíniumból vagy műanyag kompozitból készülnek, amelyek nem teszik lehetővé a kipufogógáz vagy a bejövő légáramok keresztszennyeződését.

ERV, entalpia hővisszanyerős szellőztető

Az ERV, amelyet entalpia hővisszanyerős szellőztetőnek is neveznek, különbözik a HRV-től (normál hőcserélős rekuperátorok), mivel az anyag, amelyből a cellát készítik, áteresztőképességű ( régebben gyakran cellulóz, papír kompozit, újabban kizárólag egy speciális – membrántechnológiás – műanyag vagy más néven polimer membrán),  lehetővé teszik a kiszivott levegőben lévő nedvesség, kondenzviz egy részének átadását a hőcserélő falain keresztül továbbítja – a hővel együtt – a beáramló frisslevegőnek, amely esetén hideg évszakban a fűtési szezonban elkerülhető a beltéri levegő túl szárazzá válása, elősegíti a kiegyensúlyozott páratartalmat a lakásban.  Ezt úgy képzeljük el, mintha a hőcserélő elválasztó lemezei itatóspapírból lennének, ahol a víz át tud diffundálni a másik oldalra, ahol a frisslevegő áramlik be az épületbe.

Technikai szempontból a nedvesebb beltéri levegő kiegyenlíti a száraz beáramló friss levegő páratartalmát annak érdekében, hogy a ház páratartalma ideálisabb és egészségesebb legyen (a HVAC ipar azt javasolja, hogy tartsák a páratartalmat a lakóterekben 40-60% között.) A hűtési időszakban az ERV visszafordítja a transzfert, hogy eltávolítsa a páratartalmat a bejövő friss levegőről, mielőtt a lakásba kerülne. Ez energiát takarít meg, mivel csökkenti a légkondicionáló rendszer és / vagy páramentesítő terhelését.

Hogyan választhatja ki az Ön számára legmegfelelőbb szellőztető rendszert?

Mind a HRV, mind az ERV hozzájárul a HVAC (főtés, hűtés légkondicionálás) rendszer müködési költségének a csökkentéséhez a normál szellőztetési módszerekhez képest. Mindkét lehetőség megalapozott, és a döntés valóban az Ön éghajlatához, életmódjához és lakberendezéséhez vezet. Általános szabály, hogy a HRV sokkal hatékonyabb hideg éghajlati viszonyok között, és az ERV jobban megfelel olyan meleg, párás éghajlati viszonyokhoz, amelyeknél lényegesen több hűtés szükséges, mint a fűtésnél.

Fontos információk, amelyeket figyelembe kell venni

Mivel a kültéri levegő a fűtési szezonban leggyakrabban szárazabb, mint az otthoni beltéri levegő, a HRV működtetése jelentősen csökkenti a páratartalmat, így szükség van egy párásítóval a ház 40-60% -os páratartalmának fenntartására.

Másrészt, a hideg hőmérsékletek aggodalomra adnak okot az HRV-k  számára, mivel a cellában a nedvesség a harmatpontnál (fagypont) nevezik, amely sok hideg éghajlaton előfordulhat – minél hidegebb a téli tervezési hőmérséklet adott terület, annál valószínűbb, hogy egy HRV-cella ki lesz téve a fagyásnak; olyan állapot, amikor a cellában jég képződik, és a légáramlás vagy csökken, vagy teljesen meggátolható, hogy az áthaladjon az eszközön. A legtöbb HRV beépített előfűtő rendszerrel rendelkezik, amely megakadályozza a hőcserélőben keletkező kodnenz lefagyását, miközben hideg éghajlaton működik. 

Az ERV entalpia hőcserélő kevésbé érzékeny a deresedésre, azaz nagyon alacsonyabb hőmérséklet esetén kezd jegesedni, így a hővisszanyerő gép fagyvédelmi programja rövidebb ideig aktív. Ez magasabb működési hatásfokkal és további elektromos fogyasztás megtakarítással jár az ERV entalpia energiavisszanyerős szellőztetők esetén a legtöbb készülék esetén nincs szükség előfűtő elem alkalmazására..

ERV entalpia hőcserélő mint magasabb energia megtakarítás

Az ERV hővisszanyerővel üzemeltetett szellőztető rendszerrel nagyobb energia-megtakarítás érhető el, mint a HRV hővisszanyerővel. A szellőztető berendezés ERV hővisszanyerővel történő üzemeltetése során az előfűtő egység a mi éghajlati viszonyaink esetén 75-83%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint a HRV hővisszanyerő alkalmazása esetén.

A szellőztető berendezés ERV entalpiás hővisszanyerővel történő üzemeltetése esetén az energia-megtakarítás a szellőztető levegőn közel 30%-kal nagyobb mérsékelt éghajlatú térségben a fűtési szezonban, valamint 1300%kal nagyobb a hűtési időszakban (az entalpiacserének köszönhetően), mint a HRV hővisszanyerős szellőztető használata esetében.

Az entalpiás ERV hővisszanyerőt olyan szempontból is érdemes használni, amennyiben a szigorúbb komfort előírások vagy magasabb belső levegő minőség igények szempontjából szűkebb tartományban kell tartani a kiszolgált tér belső levegőjének relatív páratartalmát.

Összeségében elmondható, hogy bármelyik rendszert választja, az egyik vagy a másik telepítése segít csökkenteni az energiafogyasztást és a költségeket otthonának szellőztetése közben. Mindkét típus esetén javasolt a folyamatos üzemben történő használat, de a megtakarított energia sokkal nagyobb, mint amennyi a ventilátor működéséhez szükséges. Mindkét típus energiahatékonysága az 55-es évek közepétől a 90% -ot meghaladó értékig terjedhet, bár a leghatékonyabb egységek sokkal magasabb költségekkel járnak. Ha azonban figyelembe veszi az energiamegtakarítás értékét az egység teljes életciklusa során, a leghatékonyabb modell kiválasztása gyakran pénzügyi és ökológiai szempontból megalapozott beruházást eredményezhet.

Hővisszanyerős szellőztető rendszerek a mai hőszigetelt légmentesen záródo házakban

Végül nincs egyetlen helyes választás. A HRV és az ERV közötti választás nem olyan fontos, mint az a döntés, hogy házában mechanikus szellőztetést szereljenek be. A múlt levegő szivárgást átaresztő házait egyszerűen nem lehet összehasonlítani a mai légmentesen záródo házakkal.

A jelenlegi otthonok levegőben lévő szennyező anyagokat, például baktériumokat, allergéneket, vírusokat, penész spórákat és toxinokat (például sok háztartási anyagban, bútorokban stb. használt ragasztók formaldehid származékokat) foglalják magukban. A HRV vagy az ERV szellőztető rendszerek hatékonyan csökkentik ezen szennyező anyagok koncentrációját. Mivel a családja egészsége valószínűleg az elsőbbségi listán van, ne hagyja figyelmen kívül azt a fontos szerepet, amelyet otthonában a megfelelő szellőztetés játszhat.

Hol helyezhetem el a hővisszanyerő egységet a házam központi szellőztető rendszerén keresztül?

A központi szellőztető rendszert, ál mennyezetben, kazánházban, padlást, üreges terekben elhelyezhető, a csöve az álmennyezetben elvezetve az egyes helyiségekbe állott levegő elszívására és a tiszta levegő biztosítására.

A decentralizált egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető készülékek  a falban helyzekednek el, nem szükséges külön hely számukra.

Minden rendszer könnyen telepíthető, központi rendszerekhez minden tartozékot tudunk biztosítani, igény esetén telepítést, professzionális falfúrást és professzionális szellőztető egység telepítését, tervezését kínáljuk. Töltse ki online kapcsolatfelvételi űrlapunkat .

A szellőztető és hővisszanyerő rendszerek egyik legfontosabb jellemzője, hogy az épület egész területén szabályozhatja a szellőztetést. 

Mit tehet az Ön számára az Altecovent?

Itt, az Altecovent-nél törekszünk a kiválóságra minden elvégzett munkánkban, és rengeteg tapasztalattal és tudásunkal azért vagyunk itt, hogy segítsünk javítani a beltéri levegő minőségét és hatékonyabbá tenni otthonát. Széles termékskálával és az összes szükséges technikai támogatással mindig gondoskodunk arról, hogy a legmegfelelőbb megoldást kapja az otthona vagy épülete számára.

Az Altecovent szellőztetésre szakosodott társaság tevékenysége az otthoni szellőztető rendszerek forgalmazása tervezése és szükség esetén telepítése. Bármekkora is legyen az igénye, költségvetése vagy beállítása, cégünk biztosítja a szükséges megoldást. A központi hővisszanyerő szellőztetéstől, az otthoni elszívó ventilátorokon a helyiségenkénti decentralizált szellőztetőkig széles választékával állunk rendelkezésükre. Szellőzőrendszereink segítenek abban, hogy ingatlanát a lehető leginkább környezetkímélővé tegye, igény szerinti energia visszanyerő szellőztetés és hővisszanyerő (HRV) (ERV) szellőztetés segítségével. 

Cégünk segíthet Önnek, kiváló minőségű csendes szellőztető rendszerek bíztositásával, a lehető legjobb áron.

Szellőztető rendszer széles választéka a legnagyobb gyártóktól

Neves gyártók szellőztető rendszereit tudjuk biztosítani a, mint például:

Az szellőztető egységek mellett a csővezeték-megoldások széles választékát és az összes szükséges kiegészítőt, beleértve a vezérlőket, a szűrőket és az összes anyagot, szellőzőszelepeket és szerelvényeket is megrendelhető cégünktől.

Kapcsolat

Értékesítési és műszaki csapatunk bármilyen kérdésre válaszolni tud hétfőtől péntekig 8–18 óráig. Vegye fel velünkkapcsolatot, hogy további információt kapjon a hővisszanyerő szellőztető rendszerekről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük