Illékony szerves vegyületek (VOC)

Illékony szerves vegyületek (VOC)

Lehet, hogy nem ismeri, de az illékony szerves vegyületek (VOC) olyan légszennyező anyagok, amelyeket otthonunkban a levegőben megtalálhatóak. Az illékony szerves vegyületek, összefoglaló néven VOC-k az ipari környezetben és a hétköznapjainkban is egyre jelentősebb hatással vannak életünkre. Illékonyságuk folytán gyorsan párolognak és elvezetés szellőztetés hiányában szivárgás útján (fugítív) vagy pont-, lineáris-, esetleg felületi forrásként (diffúz) a levegőt szennyezik.

A legnagyobb ipari kibocsátók a nyomdaipar, a faipar, a gyógyszeripar valamint a gépjárműipar, ahol elsősorban a tároló létesítmény szellőzése, feltöltése és leürítése közben, szilárd anyagok szabad téren való tárolása, szellőzőnyílásokon valamint oldószeres folyamatok kapcsán kerülhet diffúz módon VOC a levegőbe. Az e csoportba tartozó anyagok jellemzően alifás- és aromás szénhidrogének, karbonsavak, glikolok, alkoholok, észterek, aldehidek, ketonok. 

Ahogy az “illékony” szó jelzi, ezek a levegőszennyezők nem járulnak hozzá a háztartás egészségéhez, valójában egészségre ártalmasak is lehetnek . Az illékony szerves vegyületek olyan irritáló hatásúak, amelyek több embert érintnek, mint amelyek allergiás reakciókat, fejfájást, fáradtságot, légzési problémákat és más betegségeket okozhatnak.

A Környezetvédelmi Ügynökségek szerint otthonunk levegője valójában akár 70% -kal szennyezettebb lehet, mint a külső levegő!

Hogyan jutnak illékony szerves vegyületek az otthonába?

Illékony szerves vegyületek (VOC) - - Hővisszanyerős szellőztetésHáztartásunkba is találkozhatunk velük oldószertartalmú festékekben, ragasztókban. Az emberi egészségre és a környezetünkre egyaránt veszélyesek. Magas koncentrációjuk tünetei lehetnek: köhögés, asztmaszerű tünetek; szem, orr és torok irritáció, fáradtság, szédülés, hányinger, mellkasi fájdalom, a korai VOC-expozíció hatással lehet a magzat fejlődésére, és az újszülött idegrendszerére is. Szerepet játszanak az ózonszmog kialakulásában a napsugárzás hatására ugyanis az illékony szerves vegyületek és a kipufogógázok nitrogén-dioxidja reakcióba lépnek, a nitrogén-dioxid nitrogén-oxiddá alakul, és ennek során ózon szabadul fel.

Számos olyan termék, amelyet otthonunk tisztításához használunk, ironikus módon, mint az aeroszolos spray, amelyet friss illathoz használunk, illékony szerves vegyületeket tartalmaz. És ami még rosszabb, az új bútorok formaldehidnek nevezett VOC-t bocsátanak ki, amely valóban felemelheti az orrát! Károsabb szennyező anyagként besorolva a formaldehid irritálja a nyálkahártyát. 

Furcsa módon, minél tisztábbá válik, annál nagyobb a kockázata az illékony szerves vegyületeknek való kitettségnek, amelyen a megfelelő szellőztetés segíthet. A penész- és a penészproblémák otthoni tisztításán kívül a jó szellőzés csökkenti az illékony szerves vegyületek koncentrációját, de ugyanakkor a megfelelő mennyíségű szellőztetéssel rengeteg energiát elvesztünk főleg a téli fűtés szezonban. Erre nyújt megoldást az egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető, vagy központi szellőztető készülékek. 

Az illékony szerves vegyületek nem csak negatív mellékhatásokat okoznak, a hosszú távú expozíció káros lehet az emberi egészségre, amely támadja a központi idegrendszert, máj- és vesekárosodást, sőt rákot okozhat .

Fogyasztási cikkek, amelyek illékony szerves vegyületeket tartalmazhatnak:

  • aeroszolok
  • tisztítószerek
  • cigarettafüst
  • illatosítók
  • autós termékek
  • gyertyák – így van, még az illatos gyertyáink is nagy mennyiségű illékony szerves vegyületet szállíthatnak, amelyek meghaladják a biztonsági határértékeket! 

Az illékony szerves vegyületek (VOC)  nemcsak az otthonok beltéri levegőjének minőségét  befolyásolja, hanem a munkahelyek levegőjét is veszélyezteti. Munkavégzés az építőanyagokkal, grafikai és kreatív termékekkel, például ragasztókkal. Ezen túlmenően, az irodai dolgozók nagyobb mértékben vannak kitéve az irodai berendezések által, mint például fénymásolók, nyomtatók, tinta és indigó papír, amely okozhat fejfájást és légzési problémákat.

A beltéri és a kültéri légkör tartalmazhat magas szintű szennyező anyagot is, amelyek súlyos egészségügyi következményekkel járnak. A kinti levegőbe vannak olyan szennyező anyagok, például nitrogén-oxid szennyezés, amelyet a jármű bocsát ki, valamint a szén, olaj, dízel és földgáz égetése, különösen erőművekből. 

Tisztában vagyunk a levegő szennyezés veszélyeivel, azonban a VOC-kibocsátás ugyanolyan veszélyes lehet az egészségünkre . Az illatos gyertyák, tisztítószerek a friss illatosítók amelyek az otthon komfortját szolgálják, de valójában, árthat az egészségünknek. A megfelelő hővisszanyeréssel történő szellőzés segít alacsonyan tartani a VOC-szintet, fenntartva a friss levegő állandó áramlását . 

levego minoseg egeszseg hovisszanyeros szelloztetoA kisebb tevékenységek, mint például a zárt terek szellőztetése, javíthatják a körülöttünk levő levegő minőségét, azonban valójában negatív hatásai lehetnek. A szellőztetés szükséges, de a sok ideig tartó szellőztetés, jelentős energiaveszteséget jelent, ami több fűtést eredményez, és erre nyújtunk megoldást : egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető vagy központi szellőző rendszeren keresztül. Egész évben, ajtók vagy ablakok kinyitása  nélkül, a  teljes hőveszteség nélkül, G3, G4 Aktiv szenes vagy pollen szűrő használatával friss szűrt levegővel lássák el a lakást .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük