Mi a különbség a beltéri levegő és a beltéri környezet minőségében?

Mi a különbség a beltéri levegő és a beltéri környezet minőségében?

A beltéri levegő minősége (IAQ) és a beltéri környezet minősége (IEQ) gyakran ugyanazonnak tekinthető, és gyakran összekeverednek. Bár az IAQ és az IEQ két különféle dolog, vannak átfedések a két fogalom között.

A beltéri levegő minősége nagyon fontos kategóriának tekinthető a beltéri levegő teljes kategóriájában. Az IAQ az épület belsejében lévő levegő és annak a lakókra és magára az épületre gyakorolt ​​hatása. Az IAQ-ban figyelembe vett dolgok közé tartozik a por, a cigarettafüst, a szén-monoxid, a szén-dioxid, az ózon, a radon, az illékony szerves vegyületek (VOC), valamint más kémiai vegyületek, amelyek jelen lehetnek az olyan dolgokban, mint például építőanyagok, bútorok vagy tisztítószerek.

Az épületen belüli feltételek

beltéri környezet minőségeA beltéri környezet minőségét legjobban az épületen belüli feltételeknek lehet tualjdonítani. Nem csak a levegő minőségére vonatkozik, hanem a belső környezetre is. Figyelembe veszi a nappali fény elérését, az akusztikus körülményeket, a világítást és a termikus kényelmet, és magában foglalja a beltéri levegő minőségét is. A hőviszonyok figyelembevételekor olyan szempontokat kell figyelembe vennünk, mint például a nedvesség és a páratartalom, amelyek befolyásolják a levegő minőségét.

A legjobb módja annak, hogy az beltéri környezet minősége és az beltéri levegő minősége különbségeire gondoljunk, hogy ez a levegőminőség a levegőtől függ, amelyet belélegzünk, míg a környezeti minőség az, amit épületen belül lélegezünk, látunk, hallunk és érezünk. Az IAQ és az IEQ egyik fő hasonlósága az, hogy egyik sem hanyagolható el, és ha nem figyelik meg és nem veszik figyelembe, akkor mindkettő komoly hatást gyakorolhat az egészségre Ön és családja, vagy munkatársai számára. Általános, hogy amikor az emberek IAQ-ról beszélnek, az általában az IEQ-t is jelentik, a szakemberek inkább az IEQ-t próbálják általános kifejezésként használni, és az IAQ-t használják, amikor közvetlenül és csak a ház levegőjére utalnak.

Miért fontosak az IAQ és az IEQ?

A beltéri levegőminőség (IAQ), valamint más egészségügyi, biztonsági és kényelmi szempontok, ideértve az akusztikát, a megvilágítási szintet és a hőmérsékletet, amelyet az épület használói tapasztaltak, amelyek a koalíció szerint állítólag létfontosságúak a polgárok egészségéhez, kényeleméhez és termelékenységéhez. Az olyan rendszerek, mint a mechanikus hővisszanyerős szellőztető rendszerek pozitív eredményeket hoznak a beltéri levegő és a beltéri környezet minőségének javítása szempontjából.

Mi okozza a rossz beltéri levegő minősége és az beltéri környezet minősége problémát?

A forgalmas, szennyezett területeken található épületek szennyeződésnek lehetnek kitéve a házban lakókat, ha kinyitják az ablakokat szellőzés céljából. Az ezeken a városi területeken élő emberek több mint 80% -a ki van téve a WHO határértékeit meghaladó levegőminőségi szintnek. Itt megvizsgálhatjuk a mechanikus hővisszanyerős szellőztető ventilátorok és a hővisszanyerő eszközök fontosságát a tiszta levegő szállításában az épületet használók számára.

Mivel egyre inkább felismerik az épületekben lakók egészségének és jólétének mérlegelésének szükségességét, anélkül hogy veszélybe kerülne az energiahatékonyság, a kilenc európai HVAC és építő testület koalíciója a közelmúltban felszólította az Európai Parlamentet, hogy javítsa a beltéri környezet minőségét (IEQ) az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv  (EPBD) felülvizsgálatáról  .

Azokon a területeken, ahol magas a zaj és a levegőszennyezés, a lakókat elriaszthatja az ablaknyitás a szellőztetéshez. Ez problémákat okozhat a melegebb hónapokban, amikor különösen szükséges a szellőzés. A téli hónapokban ezenkívül csökkenti a lakás hőmérsékletét a csökkenő hőmérséklet miatt és a hideg huzat probléma is előtérbe kerül az ablakon át történő szellőztetés során. Mindkét esetben a mechanikus hővisszamyerős szellőztető és hővisszanyerő egységek megakadályozhatják ezt a problémát azáltal, hogy friss levegőt juttatnak a helyiségekbe, miközben egyidejűleg eltávolítják a régi nedvességtől megterhelt vagy elégedett levegőt, és visszanyerik a hőenergia akaár 93%-át a szellőztetés során.

Ezenkívül annak érdekében, hogy az energiafogyasztási arány a lehető legalacsonyabb maradjon, a sebességvezérelt okos szelléőztető ventilátorok úgy működnek, hogy a szellőztetés arányát a helyiségben levő emberek számának megfelelően igazítsák. A hővisszanyerős szellőztető ventilátor vezérlő egységei meg tudják mérni a CO2 -szintet a szobában egy szenzor segítségével. Ha tőbb személy tartózkodik a helyiségben, a CO2 szint is növekedni fog, ami megváltoztatja a szellőztetés igényét, növelve a sebességet a hővisszanyerps szellőztető ventilátornak. Ha kevesebb friss levegő iránti igény van a lakók távozásakor, akkor a ventilátorok sebessége csökken.

Hogyan javítható a beltéri levegő minősége és a beltéri környezet minősége?

A mechanikus szellőztető egységek szintén korlátozhatják a bejövő zajokat, ezt úgy lehet elérni, hogy lehetséges hangtompítókat beilleszteni a légcsatornába amire leehtőség van úgy a központi hővisszanyerős szellőztető rendszerek mint a decentralizát egyhelyiséges szellőztető ventilátorok esetén. A csendes szellőzés hatékony szintű pótlólagos levegőt biztosít a lakáshoz, miközben megóvja az lakókat a külső zajforrások átadásától. A forgalmas utak, ipari területek közelében, vagy akár a repülőterek közelében zajló házak zajos területeken vannak, és ezek mind befolyásolják az életkörnyezetet. Ha kinyit egy ablakot, nem akarja a zajt – a zajos szellőzést, viszont szellőztető ventilátor seg1tségével zaj neélkül lehetséges a szellőztetés. Ugyanakkor minden szellőztető rendszer, úgy a központi hővisszanyerős szellőztető egység mint az egyhelyiséges szellőztető ventilátor tartalmaz szűrőt vagy szűrőket amik a kültéri szennyeződéseket és port kiszűrik. Lehetséges akár aktív szénszűrő vagy pollen szűrő használata is a még jobb levegő minőség és az allergiás problémák csökkentésének érdekében.

Egészségre gyakorolt ​​hatása

A házon belüli rossz szellőzés miatt az egészségre gyakorolt ​​esetleges következmények minimalizálása érdekében erősen ajánlott befektetni egy minőségi hővisszanyerő szellőztető egységbe. Ha szellőző rendszert telepít otthonába, előnyei lesznek a jobb levegőminőségnek. Egyéb előnyök közé tartozik az asztma és szénanátha betegek jobb egészségének biztosítása, valamint a nedvesség, a penész és a páralecsapódás csökkentése.

Hogyan segíthet az ALTECOVENT?

hovisszanyeros szellozteto rendszer tervezesAz ALTECOVENT-nél hővisszanyerős szellőztető egységek széles választékát kínáljuk megfizethető áron, mind a lakossági, mind kereskedelmi célokra. Az ALTECOVENT-nél megtervezhetjük és szükség esetén felszerelhetjük szellőztető rendszerét otthonában!

Lépjen kapcsolatba velünk

Vegye fel a kapcsolatot az értékesítési és műszaki csapatunkkal, hogy ajánljuk és megvitathassuk az ön számára tökéletes szellőztető megoldásokat, hogy javíthassa a beltéri levegő minőségét.

Hívja az értékesítési és műszaki csapatunkat a 06 70 2049539 illetve +40 753 967 762 -as telefonszámon, továbbá kapcsolatba léphet velünk e-mailon vagy a kapcsolati űrlapon keresztül a kapcsolat oldalon ha további információra van szüksége a beltéri levegő minőségének és a beltéri levegő környezetének javításáról. Nézze meg tudásközpontunkat,  hogy bővebb információt kapjon termékeinkről és rendszereinkről .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük