Az iskolai, nagy létszámú termek szellőztetése

Az iskolai, nagy létszámú termek szellőztetése

Természetes, hibrid vagy mechanikus 

iskolai egyhelyiseges hovisszanyeros szelloztetesAz iskolai szellőztetés az irodai szellőztetéssel ellentétben a beltéri levegőminőség kezelése egyedülálló kihívást jelent az épülettervezők számára. Általában az iskolákban megközelítőleg négyszer ember van, mint egy irodaépületben, azonos alapterülettel. Mivel az iskolák helyet adnak, az egyes helységek működése. Az iskolák gyakran használnak olyan termeket, vagy épületeket, amelyeket eredetileg nem azért fejlesztettek ki, hogy csoportos tanitás kielégítésére szolgáljanak, a megfelelő levegő biztosítása elsődleges fontosságúvá válik.

A kutatások közvetlen összefüggést mutattak a gyenge levegő minőség és a rossz tanulói teljesítmény között. Az Exeteri Egyetem tanulmánya szerint az osztálytermet foglalkoztató tanuló kognitív teljesítménye 5% -kal csökken, ha a CO2-szint 1500 ppm fölé emelkedik, ami szellőztetés nélkül egy zsufoltabb teremben kevesebb mint egy óra alatt megtörténhet. Ezek a tünetek súlyosbíthatók az iskolai környezetben, részben az iskola sűrűn tömött termei miatt.

Az iskolai levegő minőég javításának elősegítése érdekében szükséges irányelvek a szellőzésről, a hőkomfortról és a beltéri levegő minőségéről , amelyben meghatározza a szabályozási követelményeket, miközben nem kötelező útmutatást nyújt az oktatásban részt vevők számára. Új iskolaépületek tervezése, meghatározása és építése, valamint a meglévő épületek felújítása. A dokumentum a szellőztetési stratégia három típusát azonosította: természetes, hibrid, mechanikai. De melyik a megfelelő szellőzési stratégia egy iskolában?

Természetes szellőzés

Ezeknek a rendszereknek a hajtóereje a szél és a hőkülönbség hatása. A természetes szellőzés az épület belsejében lévő nyílásokat használja a levegő bejutásának és elszívásának megkönnyítésére. Ez azt jelenti, hogy a természetes szellőzés hatékonyságát mind a kültéri környezeti feltételek, mind pedig az épület határozza meg. Annak ellenére, hogy a legeredményesebb módja az épület szellőztetésének, a szó szoros értelmében az elemek kegyelme alatt áll.

Hibrid szellőzés

A hibrid rendszerek a természetes és a mechanikus szellőztetést keverik össze. A hibrid szellőztetőrendszer néhány példája a természetes szellőzés, mechanikus segítséggel, amely elősegíti a magasabb légáramlási sebesség elérését; természetes szellőzés elszívó ventilátorral, fűtőkészülékekkel és visszakeringtett bemeneti nyílással; vagy akár mechanikus szellőzésellátás természetes szellőztetésel. A hibrid rendszerek vegyes üzemmódja miatt az eredmény csökken az energiafogyasztás viszont jóval magasabb lesz a hőveszteség miatt.

Mechanikus szellőzés

iroda hovisszanyeros szelloztetesAz iskolai szellőztetés mechanikus rendszerek ventilátorvezérelt központosított vagy decentralizált szellőztetőrendszerek által, amelyek ellátást vagy elszívást, vagy mindkettő kombinációját biztosítják. Bár a mechanikus rendszerek alkalmazkodóképességűek és garantált szellőztetést biztosítanak, állandó helyzetben a beltéri levegővel minden helyzetben, a mechanikus hővisszanyerős szellőztető rendszer esetén néha úgy tekintik, hogy nagyobb  bekerülési költségekkel járnak, a többi szellőztetéshez képest, viszont az alacsony fogyasztás és a 80-90%os hővisszanyerés képesség nagyon kedvezővé teszi a hosszútávú működést költség és levegő minőség szempontbol. Iskolákban a legtöbbet használt és megfelelő szellőztető készülék a WAFE 1000 ERV egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető, kompakt beépíthetősége. Kisebb bekerülési költséggel számolható egyhelyiséges hőcserélős ventilátor is több egységet használva rendszerben megoldást jelenthet kisebb létszám esetén, illetve irodaházakban, és pluszban előny nyári időszakban az éjelli bypass szellőztetés, ami hűti a terem / iroda hőmérsékletét.

Összefoglalás

A természetes szellőztetés az ablakok mellett nem részesül előnyben, mivel  a tanulókat nem szabad kitenni kellemetlen huzatnak. 

A mechanikus szellőztetés az előnyben részesített stratégia, főleg a tudományos laboratóriumok, a tervezési technológiai helyiségek, a szerver helyiségek, a vendéglátókonyhák vagy a nagy külső zaj és szennyezés által kitett területek, mindig mechanikus szellőztetést kell alkalmazni , de ugyanakkor mindenütt a hosszútávú energia megtakarítás és müködtetési költségek alacsonyan tartása miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük