Tippek a beltéri levegő minőségének javításához

Tippek a beltéri levegő minőségének javításához

Öt biztos tipp a beltéri levegő minőségének javításához

Beltéri levegő minőség javításához tippek hőcserés szellőztetésBeltéri levegő minőség azért is fontos ,mert a levegőszennyezés az emberi egészségre gyakorolt ​​hatása számottevő. A levegőszennyezés miatt évente több mint 480 000 idő előtti haláleset következik be az Európai Unióban amihez magas számban járul hozza országunk is. Magyarországon magas az allergiások és asztmában szenvedők aránya, és jelenleg az ország nem teljesíti a levegőminőségi célokat, különösen a nagy városokban.

Ez a probléma nem korlátozódik a forgalmas városokra, mivel bár az új  házak hihetetlenül jól épülnek és kiváló szigeteléssel rendelkeznek, éppen ebből kifolyólag gyakorlatilag légmentesek. Ez a légzárás ahhoz vezetett, hogy a beltéri levegő akár 50% -kal szennyezettebb, mint a kültéri levegő.

Az alábbi tippek segíthetnek a beltéri levegőszennyezés leküzdésében és javíthatják otthoni beltéri levegőminőséget:

  1. Vegye le a cipőjét az ajtónál. Hiszi vagy sem, ez az egyszerű cselekvés megakadályozza a szennyeződéseket és a port, többek között a házban való szétoszlatását. A szennyeződés könnyen levegőben lévő szennyezőanyagokká alakulhat, amelyek súlyosbíthatják az allergiákat és légzési problémákat okozhatnak.
  2. Ha lehetséges, fapadló, keménypadló használata. A fapadló könnyebben tisztítható, mint a szőnyegek, és a szőnyegekkel ellentétben nem ejtik csapdába a szennyeződéseket és a hajat, mivel ezek allergiát válthatnak ki és légzési problémákat okozhatnak.
  3. Minimalizálja a mosás beltéri szárítását, a beltéri levegő minőség romlásának megelőzése érdekében. Az illékony szerves vegyületek (VOC) megtalálhatók a mosószerekben és irritálhatják a tüdőt. Ruházat szabadban történő szárítása ha lehetséges, hogy a VOC-k szétszóródjanak és csökkentsék az egészségre gyakorolt ​​hatásaikat.
  4. Minimalizálja a kondenzációt a fürdőszobában vagy a konyhában. Mindenki szereti a gőzfürdőt vagy a forró zuhanyt, ám ennek során sok felesleges nedvesség alakul ki a helyiségben. Ha ezt a nedvességet nem sikerül gyorsan eltávolítani a helyiségből, penészképződéshez vezethet a környéken. Ez befolyásolja az egészségét, mivel a spórák allergiát válthatnak ki, és az ingatlan műszaki állapotát is befolyásolhatják.
  5. Szellőztessen hatékonyan. Számos lehetőség áll rendelkezésre, amelyek biztosítják, hogy a fölösleges nedvesség és szennyező anyagok gyorsan eltávolodjanak a beltérből (és bizonyos esetekben megakadályozzák a bejutást). Ugyanakkor a nedves helyiségek (konyhák, fürdőszobák és WC-k stb.) megfelelő szellőztetés biztosítja, hogy a felesleges nedvesség ne adjon lehetőséget penészedésre, ami negatívan befolyásolhatja az épület szövetének egészségi állapotát és Ön és családja egészsége. Viszont az ablakon történő szellőztetés esetén magas az energia veszteség ami a fűtés iletve nyáron a légkondicionáló plusz működése révén plusz költségeket okoz. Erre megoldás a hővisszanyerő szellőztetés, épülő házaknál központi szellőztető rendszerek, meglévő vagy épülő ingatlan esetén egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető rendszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük